Sparad i Barnen, Vardag

Blogg100 – Jag vill bädda in honom i sockervadd och bort från allt ont.

Inkludering i samhälle och skola.

Det är ju så fint på pappret att det ska vara en skola för alla. Det gör mig riktigt förbannad. Jag har arbetat som elevassistent i många år och nej, eleverna har inte blivit en del av den övriga skolan. Det är inget normaliserat i att en eller två elever kommer in i en storklass på en lektion.

Som flera av er vet så går vår yngsta i särskolan. Han är en pratglad kille som fyller 10 år till hösten. Han längtar efter att få börja fyran! Han har stora mål i livet – att bli bla astronaut. 😉

Det är inte så himla lätt att vara han. Han har ett språkbruk som slår de flesta nioåringar på fingrarna. I många fall lite lillgammal till sättet. Men lika snabbt som man tycker att han är en klok professor så blir han den lille killen på 4 år som behöver stöd i allt. Han pendlar i det mesta.

Det där med kompisar blev inte intressant förrän han började skolan. På förskolan där han träffade ”frugan” T var bara hon viktig. De andra barnen ”skulle vara runt omkring”, men han lekte aldrig med dom. Det har alltid varit de vuxna som han tyr sig till.

Men personalen i skolan har jobbat hårt på att han ska lära sig att tycka kompisar är viktiga. Och dom har lyckats öppna upp för att jämnåriga är intressanta kompisar – på hans villkor! Han ifrågasätter inte utan ger och tar det han är intresserad av.

Är han intresserad då gör han det han vill oavsett vad andra tycker. ex Vill han ha en kram så tar han en kram.

Du måste fråga först! 

Frågan kommer efteråt ”Ville du ha en kram?”

Idag när jag hämtade honom mötte jag en personal som berättade att en tjej retat honom. Jag kan gissa att det är en tjej som han sagt något till tidigare som han tycker är snällt. För det är sådan han är. Han tänker inte alltid vad som är ok eller inte. Väldigt rak på sak.

Idag hade tjejen av någon anledning för att vara taskig dragit ner byxorna på honom. Det är inte ok. Inte någonstans är det ok. Det blev påföljd av detta med ursäkt, kontakt med föräldrar, skrivelse osv…. Skönt för oss att det hela fick uppmärksamhet.

Men! Någonstans plingar en klocka att våran son har gjort eller sagt något till denna tjej vid tidigare tillfälle. För det är sådan han är. Inte för att vara elak utan för att han inte kan tänka konsekvenser. I detta fallet önskade jag att om man inte kan tolka andra människor så ska man helst inte möta andra människor. Han kan inte tolka av om någon är arg, ledsen, ironisk.. Någon måste gråta hysteriskt då kanske han förstår att personen är ledsen. Men man kan vara ledsen utan att gråta! Jag vill bädda in honom i sockervadd och bort från allt ont.

 

Annonser

Författare:

mamma,elevassistent & fascinerad av funktionshinder och kommunikation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s